söndag 31 januari 2010

Träning - Både för husse och Nero

I veckan var jag och Nero ute och åkte buss för första gången. Jag skulle ta mig till Skövde för att lämna in min c-uppsats i pappersform vilket tydligen var nödvändigt för att få ut sin examen vilket gav ett utmärkt tillfälle att låta Nero lära sig den biten. Vi började med en promenad på ca 6 km in till busstationen vilket gjorde att hans energinivå minskades till en lite lägre nivå (ja, för att vara en flat iaf...). Själva bussresan dit gick väl okej, han var lite orolig och pipig och hade svårt att lägga sig ned och slappna av men efter 50 min på den timmeslånga bussresan låg han fint nere på golvet och slappnade av, en perfekt avslutning med andra ord. Väl där passade vi på och hälsa på en klasskamrat till husse vilket gjorde att han inte fick vila i många minuter under vistelsen utan hade fullt upp med att busa och kela. När vi sedan begav oss hem hade hans energi tagit slut så efter 10 minuter på bussfärden rullade han ihop sig till en liten boll och stensov resten av vägen. Måste säga att jag är mycket nöjd över hur det utvecklade sig och tror han bara fick "positiva" minnen ifrån den upplevelsen. Dagen avslutades med ytterligare en 6 km promenad hem så behöver knappt nämnas att han sov gott då vi tillslut kom hem igen.

Nero stortrivs ute i snön!

Under dagen har vi vart ute och tränat uppletsruta. Har kört det med honom då han var mindre och wow vilken skillnad! Han har så otroligt mycket mer energi och fokus nu på sin uppgift, dvs att hitta leksaken som slarvern husse lyckades tappa (igen) ute i skogsområdet.

En uppletsrutas syfte är att låta hunden finna en, eller flera, leksaker inom ett begränsat område. Man begränsar området genom att bestämma en ruta i form av en kvadrat/rektangel och sen promenerar man fram och tillbaks inom det området vilket omöjliggör för hunden att följa ett visst spår. Detta innebär att hunden känner vart "gränserna" går då det inte längre luktar som att husse har promenerat där vilket gör att han inte behöver jobba igenom ett jätteområde helt i onödan utan kan koncentrera sig på det förutbestämda området.
"Vallningen" av området kan man självklart göra med hunden då detta ej påverkar hans beteende i sökrutan. Då man är klar med rutan kan man binda upp hunden i ena kanten av uppletsrutan, plocka fram en leksak och visa honom, för sedan springa iväg ut i uppletsrutan medans man gör sitt bästa för att låta rolig. vid ett eller flera tillfällen kan man stanna upp och kasta upp leksaken i luften för att sedan fånga den igen så att han ser att man har kvar den. Då man funnit en pasasnde plats kastar man upp leksaken i luften och låter den falla till marken. Därefter kan man sänka huvudet och lunka tillbaks emot hunden som står och ser att husse inte alls är lika glad längre som han var då han hade sin leksak. Då man når fram till hunden kan man (ibörjan) visa hunden sina händer så att han inte tror att man lurar honom. Kopplar av, ser så han fokuserar mot området, och släpper hunden (om det funkar lägger man även på ett kommando och söker blickkontakt innan kommandot ges).

Hunden ska förhoppningsvis gå med synretningen ut inom ett hyfsat rätt område och börja använda nosen för att få direktvittring på leksaken. Det är viktigt att låta hunden jobba i fred och inte störa honom under sitt arbete. Då hunden funnit leksaken så ska man som vanligt låta jätteglad och kan även vända om och springa bort från hunden för att öka intresset av att söka sig tillbaks till husse.

Då man sedan vill avancera kan man plocka bort synretningen och gömma leksak(erna) på området. Detta är ett mycket bra sätt att köra slut på en flatcoated retriver då det enklaste sätt att göra det är att låta honom använda huvudet.

Bild från 2009-11-22

Husse har även trimmat nero för första gången, något som tidigare skötts av exet. Resultatet blev väl okej även om jag upplever en viss osäkerhet på exakt hur mycket man ska ta för att det ska bli perfekt. Jag har legat guider för trimma en flatcoated retriver på nätet men utan att finna någon riktigt bra, nån som har några tips eller kan länka till en guide får hemskt gärna skriva detta i kommentatorsfältet. Är bara att börja träna nu i god tid innan det är dags för att ställa ut honom.

2 kommentarer:

  1. Oj här ligger ni i för fullt i detta busväder, jätte bra att resan gick så bra :) önskar er
    ett stort lycka till med era gossar
    Kramar
    /Carola Kajsa och Ina

    SvaraRadera
  2. **D GLAD PÅSK PÅ ER ALLA **
    Många kramar
    /Carola Kajsa & Ina

    SvaraRadera